ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

Η δεξαμενή σκέψης Κριτικός Λόγος δημοσιεύει επιστημονικές μελέτες υπό μορφή άρθρων και βιβλιοκρισιών. Οι τομείς επί των οποίων δραστηριοποιείται ο Κριτικός Λόγος είναι οι ακόλουθοι: Πολιτική Επιστήμη, Πολιτική Θεωρία, Ιστορία, τόσο των γεγονοτολογικών συμβάντων επί τη βάσει πρωτότυπων αρχειακών ευρημάτων, όσο και των ιδεών, κοινωνιολογία, δίκαιο και ιστορία της λογοτεχνίας και της τέχνης. Βασική επιδίωξη είναι η δημιουργική αλληλεπίδραση των συντελεστών, συνεργατών και συγγραφέων του Κριτικού Λόγου με τον ευρύτερο κλάδο των κοινωνικών επιστημών με άμεσο σκοπό την καλλιέργεια και την προώθηση της κριτικής σκέψης και τη συνακόλουθη παραγωγή κριτικού λόγου. Τα προς αξιολόγηση κείμενα που αποστέλλονται στη Συντακτική Ομάδα υποβάλλονται σε αξιολόγηση peer review δια της «τυφλής οδού» τελεσθείσας υπό την επίβλεψη των καθ’ ύλην αρμοδίων επιστημονικών συνεργατών και συντελεστών του εκάστοτε συλλογικού τόμου, δυνάμει του προς κρίση επιστημονικού αντικειμένου και βάσει του διακριτού επιστημονικού πεδίου των προς δημοσίευση μελετών. Η εκάστοτε, αρχική ή τελική -στην περίπτωση που απαιτούνται βελτιώσεις ή διορθώσεις- κρίση των αξιολογητών του περιοδικού κοινοποιείται στους συγγραφείς των άρθρων εντός έξι μηνών από την αρχική ημερομηνία υποβολής των μελετών τους. Τα προς δημοσίευση άρθρα θα πρέπει να συνοδεύονται από ένα συνοδευτικό κείμενο word στο οποίο θα αναγράφονται ευκρινώς τα στοιχεία του συγγραφέα, ήτοι όνομα, στοιχεία επικοινωνίας όπως τηλέφωνο και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, και η τρέχουσα ακαδημαϊκή ιδιότητα. Τέλος το συνοδευτικό αρχείο word πρέπει να συμπεριλαμβάνει σύντομες περιλήψεις (έως 250 λέξεων) στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.

Μορφοποίηση κειμένου

Τα κείμενα συγγράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα. Το τελικό κείμενο word της μελέτης -πλην του συνοδευτικού κειμένου (βλέπε παραπάνω)- συντάσσεται σε έγγραφο word. Η γραμματοσειρά πρέπει να είναι 12 στιγμών (Georgia). Το διάστιχο πρέπει να είναι διπλό. Οι υποσημειώσεις συγγράφονται με την ίδια γραμματοσειρά, 11 στιγμών, και το διάστιχο είναι, σε αυτή την περίπτωση, μονό. Το κείμενο πρέπει να έχει συνεχείς αριθμημένες σελίδες στο κέντρο της εκάστοτε σελίδας του κειμένου και να φέρει τίτλο και υποτίτλους. Τα κείμενα πρέπει επίσης να κατανέμονται σε διακριτές ενότητες. Ένα συγκεντρωτικό περιεχόμενο των τίτλων και υποτίτλων του προς υποβολή άρθρου πρέπει να υπάρχει στην αρχή του κειμένου. Ο συνολικός αριθμός λέξεων για το κείμενο, τις αριθμημένες υποσημειώσεις και τη βιβλιογραφία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 λέξεις. Πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες οι οποίες αντικειμενικά συνεισφέρουν κάτι νέο και ουσιώδες στον εκάστοτε επιστημονικό τομέα μπορούν να υπερβαίνουν το όριο αυτό υπό την προϋπόθεση ότι οι συγγραφείς τους αιτιολογούν με συγκεκριμένη επιστολή στη Συντακτική Επιτροπή τα κριτήρια δια των οποίων κατέληξαν στην ανωτέρω διαπίστωση. Η εν λόγω επιστολή συντάσσεται σε ένα νέο κείμενο word, και δεν μπορεί να ξεπερνά τις 500 λέξεις, η δε μορφή της ακολουθεί τους ως άνω όρους μορφοποίησης. Στην περίπτωση αυτή, η Συντακτική Επιτροπή αποφαίνεται τελικώς για την αποδοχή ή όχι του αιτήματος υπερακόντισης του ορίου των 7.000 λέξεων. Η απόδοση έμφασης σε επιλεγμένα χωρία του κειμένου ή σε μεμονωμένες λέξεις θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο με επιλογή πλάγιας γραφής (italic) και όχι με κεφαλαία γράμματα, ή με σκίαση (bold) ή με υπογράμμιση (underline). Η παράθεση αποσπασμάτων επισημαίνεται με τη χρήση του διπλού εισαγωγικού (« ») στην αρχή και στο τέλος του αποσπάσματος και επ’ αυτών αποκλείεται η απόδοση έμφασης. Παραθέματα εντός λοιπών παραθεμάτων υποδηλώνονται με τη χρήση μονού εισαγωγικού συμβόλου (‘ ’). Τα άρθρα δύναται να συνοδεύονται από πίνακες, διαγράμματα κτλ. Οι κάθε είδους πίνακες ή εικόνες παρουσιάζονται σε ξεχωριστό έγγραφο word και κατόπιν σχετικής παραπομπής εντός του κυρίως κειμένου όπου και θα αναφέρεται σχετικώς: (βλ. διάγραμμα. 1, εικόνα. 2 κτλ. / φωτογραφία. 3, πίνακα. 4 κτλ.). Τα πάσης φύσεως διαγράμματα ή εικόνες δεν παρεμβάλλονται ποτέ στη ροή του κειμένου. Η δυνατότητα προσθήκης εικόνων ή διαγραμμάτων ή φωτογραφιών μπορεί να έχει μέγιστη έκταση 2 σελίδων. Οι Εικόνες, πίνακες κτλ. πρέπει να παραδίδονται όλες μαζί σε ξεχωριστό ενιαίο αρχείο. Εντός του συγκεκριμένου αυτού αρχείου θα αναγράφονται σαφώς το επώνυμο του συγγραφέα, και η πλήρης ad hoc περιγραφή των εικόνων, διαγραμμάτων κτλ. H δημοσίευση ή όχι των εικόνων εξαρτάται πάντα από την ποιότητα τους και τις εκάστοτε ειδικές δεσμεύσεις με τον εκδότη.

Υποσημειώσεις και βιβλιογραφικές παραπομπές

Οι βιβλιογραφικές παραπομπές δεν θα πρέπει να εντάσσονται στο σώμα του κειμένου. Οι υποσημειώσεις (footnotes) χρησιμοποιούνται για κάθε βιβλιογραφική παραπομπή, καθώς και για κάθε είδους διευκρινιστικό σχόλιο ή παρατήρηση επί του κυρίως κειμένου. Σε περίπτωση χρήσης συντομογραφιών, αυτές θα πρέπει να δηλώνονται σε ξεχωριστή λίστα στην αρχή του κειμένου, ακριβώς μετά από τον κατάλογο περιεχομένων, με την ένδειξη Συντομογραφίες. Η βιβλιογραφία του εκάστοτε άρθρου, στο βαθμό που οι συγγραφείς φρονούν ότι κάτι τέτοιο είναι επιστημονικά απαραίτητο, παρατίθεται στο τέλος του κειμένου.
Η λίστα παραπομπών, όπως άλλωστε και της βιβλιογραφίας, πρέπει υποχρεωτικά να έχει την ακόλουθη μορφή:
Μονογραφίες:
Αναγράφεται ολογράφως το επώνυμο του ή των συγγραφέων ή συντελεστών. Εν συνεχεία, αναγράφεται το αρχικό γράμμα του ονόματος. Ακολουθεί η χρονολογία έκδοσης. O τίτλος αναγράφεται με πλάγια γράμματα. Τέλος προστίθεται ο τόπος έκδοσης. Προστίθενται δύο κάθετες τελείες και κατόπιν παρατίθεται το όνομα του εκδοτικού οίκου.
Παράδειγμα:
– Hobsbawm E. 1996. The Age of Extremes: A History of the World, 1914-1991, New York: Vintage Books.
Άρθρα σε περιοδικά:
Αναγράφεται το επώνυμο του ή των συγγραφέων η λοιπών συντελεστών ολογράφως. Το μικρό όνομα αναγράφεται απλά με την προσθήκη του αρχικού ονόματος. Εν συνεχεία προστίθεται η χρονολογία της έκδοσης. Ο τίτλος θα πρέπει να αναγράφεται με κανονικά κάθετα γράμματα και να βρίσκεται εντός εισαγωγικών. Στη συνέχεια προστίθεται ο τίτλος του περιοδικού με πλάγια γράμματα και ο αριθμός του τόμου με κάθετα γράμματα. Τέλος ακολουθούν δύο κάθετες τελείες και ο αριθμός των σελίδων του άρθρου χωρίς καμία άλλη ένδειξη.
Παράδειγμα:
Morozov K. 2019. “La Révolution 1917 et le mouvement socialiste face aux régimes autoritaires et totalitaires: conserver et protéger la mémoire des luttes”, Connexe 4: 133-146.
Ηλεκτρονικές πηγές:
Αναγράφεται το επώνυμο του ή των συγγραφέων ή λοιπών συντελεστών ολογράφως. Το αρχικό μικρό όνομα αναγράφεται με το αρχικό γράμμα του εκάστοτε ονόματος. Ο τίτλος προστίθεται με πλάγια γράμματα. Τέλος προστίθεται το URL της ηλεκτρονικής πηγής. Η ημερομηνία ανάκτησης θα πρέπει να προστίθεται υπό τη μορφή –/–/–.
Παράδειγμα:
Lenin V. What Is to Be Done, στο:
https://www.britannica.com/biography/Vladimir-Lenin/Formation-of-a-revolutionary-party#ref360203 . Ανακτήθηκε: 05/12/2022.
Όλα τα προς αξιολόγηση κείμενα αποστέλλονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση:
info@kritical-reason.org
ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Τονίζουμε ρητά ότι η δημοσίευση ή αναδημοσίευση σπάνιων ή προστατευμένων αρχειακών ή λοιπών εγγράφων καθώς επίσης και διαγραμμάτων ή εικόνων, καθώς επίσης και πάσης άλλης φύσης περιεχομένου, τα οποία προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, γίνεται αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση όπου οι συγγραφείς έχουν εξασφαλίσει γραπτή άδεια από τον κάτοχο ή τους κατόχους-ιδιοκτήτες των εν λόγω πνευματικών δικαιωμάτων.
Η Συντακτική Επιτροπή της επιστημονικής ακαδημαϊκής δεξαμενής σκέψης Κριτικός Λόγος.